BabyBjorn One

Baby Bjorn One

De One is een nieuwe draagzak van BabyBjorn. Hij is sinds deze week (half februari 2018) op de markt. De draagzak is een goede stap in de ontwikkeling naar een fijne ergonomisch draagzak van BabyBjorn.

Algemene indruk: De draagzak heeft een mooie spreidhouding, het rugpand is fijn flexibel en de draagzak is goed verstelbaar. Hij is erg makkelijk te gebruiken met aan handige gespen. Het is een volledige klik-draagzak.

Klikken of knopen?

De BabyBjorn One is een draagzak met gespen die we niet veel terugzien op de draagmarkt. De heupband heeft een gesp met een haakje die vastklikt. De draagzak heeft een harnas dat je omdoet, de schouderbanden klik je dus niet vast. Als je de draagzak om hebt gedaan, zet je je kindje erin en dan klik je je kindje vast. Dit gebeurt in de zij en boven de schouders met vier gespen die speciaal zijn ontwikkeld door BabyBjorn.

De heupband is stevig met een binnenzijde die prettig tegen de huid aanvoelt. De heupband is verstelbaar van 58 -160 cm (omvang van de dragende persoon).

De schouderbanden zitten vast aan de heupband. Deze lopen vanaf daar het eerste stukje aan elkaar vast omhoog. Vanaf de zijgespen splitst de stof in twee schouderbanden. Je doet de draagzak dan ook aan als een trui (zoals in de handleiding beschreven). Vanaf de gespen op de schouders tot aan de gespen op de zij zijn de banden verstelbaar van 47- 107 cm. Tussen de schouderbanden zit op de rug nog een bandje die de schouderbanden op de rug bij elkaar houdt. Deze is niet los te maken.

Verstelbaar of niet?

De Baby Bjorn One is verstelbaar in de breedte en in de hoogte. Aan de binnenkant van de draagzak zit een rits die het rugpand korter maakt bij gebruik van newborns. De breedte is aan de onderkant verstelbaar met een rits. De rits heeft als beveiliging een klik bij het sluiten. Er zit een extra stukje stof aan beide zijden van de rits dat deze niet kan irriteren. De smalste stand is te gebruiken voor kinderen vanaf 3,5 kilo en 53 cm. De breedste stand wordt geadviseerd voor kinderen tot 15 kilo en 100 cm.

Deze draagzak faciliteert naast buik- en rugdragen ook dragen met het gezicht naar voren. Baby Bjorn geeft aan dat gezicht naar voren vanaf 5 maanden kan en rugdragen vanaf 1 jaar. Hier kom ik later in deze review op terug.

De test:

Deze draagzak mocht ik testen op een productdag. Samen met een groep collega’s werd ik uitgenodigd om de draagzak te testen met een pop. Veel uitproberen en alle aanmerkingen werden meteen doorgegeven aan de medewerkers van BabyBjorn die aanwezig waren. Ook werd er veel uitleg gegeven waar BabyBjorn vandaan kwam qua ontwikkelingen.

Je merkt in de draagzak dat de veiligheid hoog op het lijstje staat. Het kindje dat gedragen wordt zit erg ingepakt door de stof tussen jou en je baby in. Dit is enkellaagse mesh stof. Niet te warm dus, wel heel veilig met het naar de rug brengen van je kindje. Het nadeel hiervan is wel dat de schouderbanden over je borst lopen. Persoonlijk heb ik daar geen last van, maar als je gevoelig bent voor borstontstekingen en afknellen kan dit vervelend zitten.

Je kindje in de draagzak zetten gaat erg gemakkelijk. Je kunt het haast niet verkeerd doen. Wel zijn er veel afstelmogelijkheden die goed ingesteld moeten worden om het prettig te laten zitten. Niet ingewikkeld, wel weten hoe het werkt om de ergonomie comfortabel te maken.
Dat is wel ook direct de uitdaging. In de draagzak kun je een mooie M krijgen voor je kindje, met een bolle rug. Als je vervolgens de schouderbanden iets strakker wil trekken om het voor jezelf prettiger te laten dragen, trek je de rug van je kindje erg gemakkelijk hol. Met grotere kinderen is dat minder erg, maar makkelijker te voorkomen. Goed opletten dus bij kleine kinderen.

Het losser maken van de schouderbanden kan voor het kindje geen kwaad. Wel zorgt het ervoor dat er meer gewicht aan je schouders gaat hangen. Zeker bij zwaardere kinderen is dat niet prettig. Je zult dan ook echt op zoek moeten naar het hoogst haalbare bij deze draagzak. Teveel aanspannen geeft een holle rug, te weinig geeft druk op je eigen schouders.

Een groot voordeel van deze draagzak is dat je hem al omdoet zonder je kindje. Handig voor korte stukjes, van de auto naar binnen, een korte boodschap, enzovoort. Je hangt thuis de draagzak al om, op de plaats van bestemming je kindje erin met de gespen, als je klaar bent er net zo gemakkelijk weer uit.

Rugdragen kan met deze draagzak ook goed en veilig. Het op je rug brengen is even wennen, maar als je dat doorhebt gaat dat gemakkelijk. Je hoeft niet bang te zijn je kindje te laten vallen bij het naar de rug brengen, je kindje zit goed ingepakt. Het is wel lastig om je kindje hoog op je rug te krijgen, meekijken over je schouder is wat lastig.

Je kunt met deze draagzak met het gezicht naar buiten dragen. De draagzak is er stevig genoeg voor. Je kunt de benen dan wel spreiden, al is de kans op overspreiden wel groot. Om overspreiding te voorkomen, kun je de breedte van de draagzak smaller maken, maar dan gaan de benen weer wat meer hangen.
Met het gezicht naar buiten dragen heeft nog een nadeel die anders op te lossen is. Je kindje kan zich niet goed afsluiten voor prikkels mocht dat nodig zijn. Als je met je kindje rondloopt met het gezicht naar jou toe, merk je beter wanneer een kindje moe is of overprikkeld. Dit kun je niet zien bij andersom dragen. Bij rugdragen kun je signalen van je kindje beter opvangen en kan je kindje zich ook afsluiten van prikkels.
En bij gezicht naar buiten dragen, zijn ook de armen van je kindje naar voren. Alles wat jij hebt, willen zij ook pakken. Dat is, afhankelijk van wat je doet niet handig, maar levert geen grote problemen op, behalve als je met scherpe messen aan het snijden bent.

De draagzak stemt mij toch vooral positief. Als je hem prettig afgesteld hebt, kun je er lang mee dragen. In tijdsduur, maar ook in leeftijd van je kindje. In speciale situaties is deze draagzak kan deze draagzak een uitkomst zijn.

Bijzonderheden:

De gespen zijn prettig in gebruik. Weinig kracht nodig om ze vast en los te maken.

Het eerst omdoen van de zak kan in sommige gevallen erg handig zijn.

De draagzak is verkrijgbaar in mesh, die hierboven beschreven staat, en een katoenen versie.

De BabyBjron One heeft een adviesverkoopprijs van 169,90.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s